A múlt kötelez! – Ismertették az Iseumi Szabadtéri Játékok programjait – 2015.06.11.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere nosztalgiával gondolt a régi időkre, amikor még kisgyerekként vehetett részt az első Iseumi Szabadtéri Játékokon. Ezért is volt nagy öröm számára, amikor 2011-ben újra indultak a játékok, melyre az idén 5. alkalommal kerül sor. A nyár a szabadtéri tevékenységeké, ezért az iseumi játékok kiváló lehetőség arra, hogy színvonalas programokban részesülhessenek az érdeklődők – egyedülálló környezetben.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, az Iseumi Szabadtéri Játékok rést tölt be: a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál és a Savaria Karnevál között szolgál a magas kultúra iránti igény kielégítésére. Az idei év egyfajta összegzés, Szombathely tradícióinak számba vétele, hiszen a múlt kötelez. A rendezvény fontos esemény, emblematikus jelentőségű, mindaz, ami a város hagyományiban megtalálható: a tánc, a színház, a zene a szabadtéri játékokon is jelen lesz.

Július 24-én 20.30-kor kerül sor az Ezerszínű Opera című előadásra, melyben válogatás hangzik el az operairodalom legszebb dallamaiból. A szereplők: Miksch Adrienn, Nánási Helga, László Boldizsár, Haja Zsolt és Foki Dániel. Vezényel: Medveczky Ádám.  Miksch Adrienn, operaénekes, a IV. Monte Carlo Voice Masters nemzetközi énekverseny első helyezettje nem először lép fel városunkban, az Iseumban viszont ez lesz az első szereplése. Az est repertoárja rendkívül gazdag, ismert és kevésbé ismert dallamok hangzanak el, például Mozart Figaro házasságából, Verdi Don Carlosából, de lesznek részletek többek között Donizettitől és Lakmétól is.

Július 26-án az Experidance lép színpadra a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáival közösen FERGETEGES – A királyné, a gróf és a cigánylány címmel. Egy szerelmi háromszögbe csöppenünk egy lázadó királynéval, egy vakmerő gróffal és egy csodaszép cigánylánnyal. Vona Tibor, az Experidance Tánctársulat ügyvezető igazgatója személyesen is kötődik a megyéhez, hiszen Vashosszúfaluban született. Az Experidance társulatának célja a legmagasabb szintű művészi szórakoztatás, melyben nagy szerepet játszik a 100 Tagú Cigányzenekarral való együttműködés. Mindenkit nem tudnak elhozni a zenekarból, 40 zenész és 30 táncos jön el városunkba. A műsorban a cigányzenekar legjobb prímásai működnek közre. Vona Tibor sikeresnek tartja a társulat eddigi tevékenységét, ami nem kis eredmény, mivel nem könnyű felvenni a versenyt a multiplex mozikkal. Az eddigi 14 év alatt 12 országban arattak zajos sikert, több mint 1500 teltházas előadást tartottak több mint 1800 nézővel, ami azt mutatja, hogy van igény az élő produkció élményére.

Július 31-én és augusztus 1-én Neil Simon és M. Hamlisch: Édeskettes hármasban című zenés vígjátékát tekintheti meg a közönség. Szereplők: Szabó P. Szilveszter és Trokán Anna, rendező: Miller Zoltán. Miller Zoltán, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett színésze arról mesélt, hogy rendezőként nem volt könnyű dolga. Két embernek kell előadnia a vígjátékot, az ő dialógusuk mond el mindent. A siker azon múlik, hogy ezek a párbeszédek milyen erőt képviselnek. Az opera és a tánc után a nézők egy teljesen más térbe kerülnek, ezért olyan színészeket kellett kiválasztania, akik le tudnak kötni 1200 embert, ehhez az kell, hogy karizmatikusak legyenek, és képesek legyenek végigjátszani a szerepet. Szabó P. Szilveszter, Jászai Mari-díjas színésztől megtudtuk, hogy Miller Zoltánnal nagyon jól ismerik egymást, együtt nőttek fel, együtt jártak a Gór Nagy Mária Színitanodába, s azóta is jóban vannak egymással. Az életben amúgy is megkezdett párbeszédet szeretnék tovább folytatni a darabban, csak itt közönség előtt zajlik majd.

Augusztus 3-án Miller Zoltán élő koncert lesz az Iseumi Játékok színpadán. Új saját dalok, magyar és világslágerek, musicalek, valamint az Emberek zenekar dalai hangzanak el.

Jegyek már kaphatók a Savaria Szimfonikus Zenekar jegyirodájában.

Forrás: http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/10178/

Szombathely
+36 94 314 472
info@iseumijatekok.hu