Iseumi Játékok – „MagyÍr”, Csárdáskirálynő meg A kékszakállú herceg – 2018.07.02.

Iseumi Játékok – „MagyÍr”, Csárdáskirálynő meg A kékszakállú herceg

Itt lesz a Csárdáskirálynő, lesz rendkívüli magyar-ír este, vagyis „magyír” szimfonikus gálahangverseny, mindenekelőtt pedig A kékszakállú herceg vára, merthogy azzal zár a Bartók Fesztivál és kezdődik az idei Iseumi Játékok, idén már esőnapokkal.

A Nemzetközi Bartók Fesztivál záróhangversenye lesz az Iseumi Játékok nyitóhangversenye július 22-én – számolt be Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. Időben most összeér a két program, ezért lesz közös A kékszakállú herceg vára. Az idén százéves Bartók-opera Juditja Komlósi Ildikó lesz, a Kékszakállú Cser Krisztián. A Savaria Szimfonikus Zenekar és a Filharmónia Magyarország közös produkciójának rendezője és karmestere Hamar Zsolt, aki mestere, Kocsis Zoltán emlékének ajánlja az előadást. Aznap még Az emberi hang is műsoron lesz: Poulenc hatvanéves operájában Váradi Zita lesz hallható. Aztán szerdán „magyír”: július 25-én visszatér Szombathelyre Robert Houlihan, a szimfonikusok egykori vendégkarmestere, aki csaknem egy évtizeden át élt a városban. Az ír karmester meggyőződése, hogy a magyar és az ír nép nagyon sok mindenben hasonlít egymásra – ezt mutatja meg az Iseumi Játékokon egy szimfonikus gálahangverseny keretében. A recept a következő: végy egy ír dudást és egy magyar hegedűst. A két szólista Fiachra Mulligan és Jávorkai Sándor lesz, szólnak majd tradicionális ír művek, meg lesznek cigány dalok is a mozgalmas estén. Majd július 28-án operettklasszikussal zárul az Iseumi Játékok: a Csárdáskirálynőt, Kálmán Imre 102 éves darabját a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház és a Savaria Szimfonikus Zenekar közösen viszi színre. Tompagábor Kornél rendező elmondta: nem kell formabontó elő­adásra számítani, a klasszikus Csárdáskirálynőt vitték színre két éve, a budapesti bemutató százéves jubileumára, azóta műsoron tartják, annyira népszerű, most pedig Szombathelyen is látható-hallható lesz. A rendező hangsúlyozta még Zalaegerszeg és Szombathely partnerségét, barátságát: a két város szoros kapcsolatának kiteljesedése ez az előadás. Már 2011 óta hozzátartozik a város nyári eseményeihez az Iseumi Játékok és hozzájárul, hogy Szombathely ilyenkor a zene fővárosa lehet – méltatta a programot dr. Puskás Tivadar polgármester.

Tompagábor Kornél rendező, dr. Puskás Tivadar polgármester és Kiss Barna, a szimfonikusok igazgatója
Fotó: Szendi Péter

Kiss Barna elmondta: minden előadásnak van esőnapja – bár reménykednek az ideális időjárásban. Az eredetileg meghirdetett előadás másnapja a pótlás ideje, ha közbeszólna egy zápor, zivatar.

Forrás: https://www.vaol.hu/kultura/helyi-kultura/iseumi-jatekok-magyir-csardaskiralyno-meg-a-kekszakallu-herceg-2403648/

Szombathely
+36 94 314 472
info@iseumijatekok.hu