Legyen az Iseum mindenkié! – 2015.06.12.

 

Június 11-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a szombathelyi Iseumi Szabadtéri Játékok 2015-ös programját.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok 2011-ben indult, felújított környezetben, a város történelmi emlékeinek szomszédságában, így idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre.
A sajtótájékoztatón kiderült, hogy az idei rendezvény összegzése kíván lenni azoknak a művészeti ágaknak, amelyek fontos szerepet játszanak a város életében. Ének, tánc, színház, könnyűzene is lesz a fesztivál repertoárján, mellyel a szervezők legfőbb célja, hogy a közönség még szélesebb rétegét tudják megszólítani, ezzel még jobban növeljék a rendezvény népszerűségét. A tavalyi látogatottság 10 000 fő körül volt, idén több nézőt várnak az előadásokra. A fesztivál 55-60 millós költségvetéssel jön létre, melyből 15 milliót a város áll.

A sajtótájékoztatót a város polgármestere, Dr. Puskás Tivadar nyitotta meg, aki örömét fejezte ki azért, hogy Szombathely immár 5. alkalommal adhat helyet az Iseumi Játékoknak, mert így a város is részt vehet az ország nyári szabadtéri kulturális életében.
Kiss Barna, a Savaria Szimfónikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a fesztivál 2011 óta emblematikussá vált a város életében, hiszen a nyári programok között addig kevés kulturális programban tudtak részt venni az érdeklődők.

A fesztivál első programja július 24-én Ezerszínű Opera címmel egy operagála lesz, melynek különlegessége, hogy a meghívott fellépők különböző hangi adottságai miatt – két szorpán, egy tenor, egy bariton, egy basszus – az összes meghatározó operai időszakot és szerepet igyekszik felölelni a repertoárjában, ezáltal a műfaj minden színét be tudják mutatni a közönségnek. A műsort Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester koordinálja.

A következő program az ExperiDance produkció A királyné, a gróf és a cigánylány című előadása lesz, július 26-án. Az előadás premierje 2013 október 3-án volt, előtte három éven keresztül készültek rá a 100 Tagú Cigányzenekarral.
Vona Tibor, a társulat ügyvezető igazgatója, Vas megyei születése révén nagyon örül, hogy újra a régióban dolgozhat. Elmondta, hogy véleménye szerint a társulat produkciói azért örvendenek töretlen sikernek 15 éve, mert a mai világban a közönséget le kell nyűgözni, és az előadóknak össz-művészeti élményt kell nyújtani a színpadon. Sajnálatát fejezte ki az iránt, hogy a Cigányzenekar összes tagját nem tudják elhozni, de így is közel 100 fővel érkeznek az előadásra, és biztosította a közönséget arról, hogy a legjobb csapatot fogják prezentálni számukra.

Az idei előadás színházi produkcióját a Neil Simon – Marvin Hamlish: Édeskettes hármasban című musical adja, július 31-én és augusztus 1-én, melyben Miller Zoltán rendezőként debütál. Miller Zoltán már játszotta a darabot aMadách Színházban, így komoly élmények fűződnek hozzá számára. Elmondta, hogy ébredeztek már benne rendezői ambíciók, és nagyon megtisztelő számára a felkérés, és az, hogy itt mutathatja meg rendezői kvalitásait. Szerinte nagy kihívást jelent egy két szereplős darabot szabadtéri színpadra helyezni, de ő abban a színházban hisz, ami az emberről szól, ebben a darabban pedig különösen fontos, hogy két ember beszélgetése milyen erőt tud képviselni a színpadon.
Az előadás két főszereplője Trokán Anna, és Szabó P. Szilveszter lesz. Utóbbi elmondta, hogy 1992 óta ismerik egymást Miller Zoltánnal, Trokán Anna édesanyjával, Papadimitriu Athinával pedig kollégák azOperettszínházban, így Annával is kollegális viszonyban vannak. A szabadtéri színpadokon már nagy gyakorlatot szerzett művész szerint, ha az színész gondolatot szeretne átadni a közönségnek az előadás alatt, akkor nem számít a színpad mérete.

A fesztivál záró eseménye Miller Zoltán önálló koncertje, A zene, ami én vagyok címmel, augusztus 3-án, melyen új és régi saját dalai, musical és világslágerek hangzanak el.
Az Iseumi Szabadtéri Játékokra a jegyvásárlás már megkezdődött, jegyek kaphatók a Savaria Szimfónikus Zenekar jegyirodájában, illetve online is.

Forrás: http://vivalamusical.hu/hirek/legyen-az-iseum-mindenkie

Szombathely
+36 94 314 472
info@iseumijatekok.hu