Zenei sokszínűség jegyében… – 2015.05.31.

 

Opera, musical, táncjáték és könnyűzenei koncert a szombathelyi nyári programsorozat palettáján.

Július 24. és augusztus 3. között kerül megrendezésre a 2015. évi Iseumi Szabadtéri Játékok. A 2000 éves Isis szentély immár 1964 óta ad otthont a programsorozatnak. A 2011-ig tartó periódus a szabadtéri operajátszás jegyében telt, de azóta a könnyű műfajok is helyet kapnak a Játékok programjában, és ez a tendencia idén is folytatódik.

A 2015. évi fesztivál műsora a sokszínűség és a szombathelyi hagyományok tiszteletének jegyében készült.”– nyilatkozta lapunknak a Játékokat szervező Savaria Szimfonikus Zenekar áprilisban kinevezett igazgatója, Kiss Barna. „Számos helyen rendeznek szabadtéri fesztiválokat, azonban a szombathelyi Iseum egy különleges atmoszférájú helyszín, amely kiváló alapot jelent nemzetközi összehasonlításban is jegyzett szabadtéri játékok megrendezéséhez. Idén a fesztiválon feltűnnek a városhoz szervesen kötődő előadó-művészeti stílusok: az opera, a táncművészet, a színjátszás és a könnyűzenei koncert, országos szinten is elismert előadók közreműködésével. A sokszínűség jegyében kialakított program reményeink szerint a nagyszámú közönség érdeklődésére számíthat, igazolva az Iseumi Szabadtéri Játékok létjogosultságát.”

A fesztivál programja a szabadtéri operajátszási hagyományok előtt tisztelegve az Ezerszínű Opera Gálaesttel indul, ahol olyan szólistákat hallhat a közönség, mint Miksch Adrienn vagy László Boldizsár. A Savaria Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám, az ország egyik legtapasztaltabb karmestere vezényli. A sorozat második rendezvénye a tánc világába kalauzolja a nézőket. Az ExperiDance Production Tánctársulat és a 100 tagú CigányzenekarFergeteges – A Királyné, a Gróf és a Cigánylány” című közös műsorával a helyi tánckultúra hagyományait idézi meg.

Szombathely színházi tradícióira utalva zenés színjáték is szerepel a fesztivál programjában. Két este láthatja a közönség Neil Simon Édeskettes hármasban című musicalét Trokán Anna és Szabó P. Szilveszter szereplésével,Miller Zoltán rendezésében, aki az Iseum lehetőségeit figyelembe véve állítja színpadra a népszerű művet. A zenei hátteret a Savaria Szimfonikus Zenekar szolgáltatja, Szabó Mónika irányításával. Az Iseumi Szabadtéri Játékokfináléja szintén Miller Zoltán nevéhez fűződik, aki A zene, ami én vagyok című önálló estjével zárja a valóban sokszínű palettát felmutató fesztivált.

Kiss Barna a fesztivál jelenével és jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy mindenek felett egy nyitott és befogadó szabadtéri játszóhelyként képzeli el az Iseumot, ahol bármi megtörténhet. „Most az a fontos, hogy mint értéket, az Iseumi Játékokat megtartsuk, de közben nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat megfogalmazni sem azok felé, akik a produkciókban részt vesznek, sem a fenntartó város felé. Nem feltétlenül kell, hogy az legyen az elsődleges cél, hogy csak olyan produkciókat vigyünk színre, amelyek slágereit mindenki ismeri, és amit a néző bármikor és bárhol megkaphat. Fontos, hogy az előadás később Szombathelyhez is kötődjön, minőséget és újdonságot is szeretnénk vele közvetíteni. Szeretnénk alulról építkezni, a minőség megtartásával, évről-évre egyre több szponzort a rendezvény mellé állítani.”

A fesztiválra jegyek válthatók a Savaria Szimfonikus Zenekar jegyirodájában (Szombathely, II.Rákóczi F.u.3.) és hamarosan az interneten, a www.sso.hu felületen.

Forrás: http://vivalamusical.hu/hirek/iseumi-szabadteri-jatekok-a-zenei-sokszinuseg-jegyeben

Szombathely
+36 94 314 472
info@iseumijatekok.hu