Amore Italiano – 3 tenor gála

Amore Italiano – 3 tenor gála

Olasz belcanto és nápolyi dalok bravúros fonódásban

Szólisták: Giorgio Casciarri, Domenico Menini, Alessandro Goldoni

Közreműködik: M° Denis Biancucci – zongora
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Lorenzo Tazzieri


A koncerten az egyetemes zeneirodalom olasz operaremekeiből és a varázslatos délolasz hangulatot idéző autentikus nápolyi dalok világából hallhatunk hol pezsgő, hol andalítóan romantikus zenei kavalkádot. A három egyedi hangszínnel megáldott nemzetközi elismertségű tenor – Giorgio Casciarri, Domenico Menini és Alessandro Goldoni – a művészetére sajátosan jellemző, mégis egymással bravúrosan harmonizáló interpretációban adja tehetsége legjavát. Az így felcsendülő Verdi, Puccini, Rossini és Donizetti áriák illetve a canzone napoletana dallamok Denis Biancucci zongoraművész virtuóz scherzandóiban, valamint a koncert grandiózus nagyzenekari hangzását adó Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában fonódnak egységes produkcióvá.
A dalest meghatározó zenei vonulatába ikonikus klasszikus zenekari darabok és Cristiano Alberghini tehetséges olasz kortárs zeneszerző immár védjegyévé vált kompozíciói varázsolnak lebilincselő epizódokat.


A művészek bemutatása

Giorgio Casciarri – operaénekes tenor, előadóművész

A firenzei születésű, hangjával fiatalon komoly elismerést szerző tehetséges tenor, Jorge Ansorena tanítványaként 1992 – ben debütált  G.Verdi Rigolettójában, a „Mantovai Herceg” szerepében. A nagy sikerű bemutatkozást további kb. 200 tenor-szerep követte a világ minden táján. Énekelt Itália és az az egyetemes operatörténet legjelentősebb Operaházaiban, zeneszínházaiban, köztük – a teljesség igénye nélkül – a Milánói Scala, a Velencei Teatro La Fenice, a Római Operaház, továbbá a Firenzei, a Ferrarai, a Modenai Nemzeti Színház és a különleges, nagyvolumenű-operaelőadásairól híres Veronai Aréna.
Figyelemre méltóan alakuló operaénekesi karrierjének köszönhetően meghívást kapott az opera világának legpatinásabb európai és tengerentúli színházaiba is, így fellépett a New York-i Metropolitan Operaházba, a Bécsi Staatsoper-be, a Berlini Operába , a Salzburgi Festspielhausba, az Amsterdami Operaházba, Koppenhágában az Opera Royal-ba, a Helsinki Operaházba , Marseille, Nizza és Toulon színházai mellett a Lisszaboni San Carlo Színházba, a Lipcsei és a Frankfurti Staatsoper –be, a Stokholmi Opera Royal-ba, a Bécsi Volksoper-ba, a Grazi Staatsoper-ba, a Budapesti Operaházba, a Weimari Operaházba …és még sok más jeles színpadon.
Világhírű karmesterekkel – köztük M. de Bernart, M. Viotti, V. Jurowski, A. Guingal, R. Rizzi Brignoli, J. Kovacev, D. Oren, A.Rota, – és operarendezővel – mint pl. G. Vick, W. Herzog, H. Brockhaus, P. Olmi, M. Van Hoecke,– dolgozik együtt. Neves operafesztiválok meghívott művésze.
Fellépéseiről számos esetben készült Tv.- ill video, valamint hangfelvétel, többek között a Verdi-Rigolettó, Traviata, Nabucco, A pünkösdi királyság, Aida, Jeruzsálem, A vígözvegy, A trubadúr; G.Donizetti-Az ezred lánya, Lammermoori Lucia, Szerelmi bájital, A kegyencnő, Attila, Requiem (2009); G. Puccini Gianni Schicci; C.Gounod-Faust, Bohémélet, Turandot, A pillangókisasszony; G.Rossini-Norma..… stb.  operákban nyújtott rendkívüli tenoralakításáról szerte a világon.
Magyarországon találkozhatott vele a közönség a Zsolnay Kulturális Negyedben, számos alkalommal a Keszthelyi Festetics-kastélyban, továbbá a Gödöllői Grassalkovics-kastély színpadán a Preludio Trio „Firenzei álom” koncert tenorjaként.

Domenico Menini – operaénekes – tenor, előadóművész

Konzervatóriumi diplomát szerzett majd mesterfokú tanulmányokat folytatott a madridi Teatro Real -ban. Szerepek sokaságának eléneklésére kérték és kérik fel úgy hazájában Olaszországban, Milánótól Nápolyig, mint más jelentős európai zeneszínházak , többek között a Zürichi Operaház, a Thèatre Châtelet de Paris, a madridi Teatro Real , a minski Bolshoj Színház. Óriási sikerrel lépett fel az Egyesült
Államokban, Ausztráliában, Uruguay-ban, Japánban. Neve ismertté vált Nemorino szerepében (Szerelmi bájital) , Ernestóként (Don Pasquale), a Tell Vilmos- ban, továbbá a Gounod Faustjában nyújtott alakításáért, a Bohémélet Rodolfójaként, továbbá mint Camille (A víg özvegy), Alfredo (Traviata), Edgardo (Lammermoori Lucia), Rigoletto -ban a mantovai herceg szerepében és főszerepet kapott a Don Pasquale -ban (Grand Opera de Tours) 2012 -ben művészetét Benjamino Gigli díjjal ismerik el Helsinkiben (B. Gigli Association Finland) . 2013-ban Belgiumban Verdi Requiem-jében debütál. Tenor-fronténekese a Straviarte Phora zenei formációknak melyekkel folyamatosan koncertezik hazáján kívűl Európa-szerte, köztük Svájcban, Luxemburgban, Németországban, Finnországban, Franciaországban, Belgiumban a Hercegi pár meghívására, valamint Magyarországon (Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed, Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, Szeged – Muzsikáló Udvar, Szentendrei Teátrum és Nyár, Győri Barokk Fesztivál, Sopron – Liszt Ferenc Centrum, a Gödöllői Grassalkovich-Kastély és rendszeresen koncertező művésze a Keszthelyi Festetics-Kastélynak).
A Straviarte Phora Quartett és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2017 nyári Parlami d’amore koncertjének tenor fronténekese. Emlékezetes opera-szerepek fűzik a Salernói Giuseppe Verdi Színházhoz, ahol Daniel Oren világhírű karmester dirigálása mellett alakította Ismaelt Verdi Nabucco, Cassiót az Otello, Rodolfót Puccini Bohémélet, Pang-ot a Turandot, Edmondót a Manon Lescaut, Cavaradossit Puccini Toscajában. Legutóbbi fellépése Magyarországon: aug 20 –i Gálakoncert Hódmezővásárhelyen Benedekffy Katalin szoprán, Turpinszky Gippert Béla tenor mellett a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Alessandro Goldoni – operaénekes tenor, előadóművész

Bolognában szerzett diplomát. Operaénekesi karrierje a neves Maestro Leone Magiera melletti értékes együttműködéssel veszi kezdetét.
Művészi aktivitása jeles itáliai és külföldi opera-színházakban mérettetik meg méltán kivívva az operaértő zenei világ és a publikum elismerését. Fellépett egyebek között a Bolognai Teatro Comunale, a Torre del Lago-i Gran Teatro Puccini, Japánban a Narai Színház, a Kazahsztáni Nemzeti Színház, a Fidenzai Teatro Comunale (Perugia), a Teatro di Firenze, Kanadában a Laval Színház stb…színpadain.
Széles repertoárjából számos operaszerep interpretációjára kérik fel, így köztük Bizet Carmenből Don José, Puccini Toscaból M.Cavaradossi, Verdi Traviataból Alfredo, a Trubadúrból Manrico, Puccini Pillangókisasszonyból Pinkerton … és sok más emblematikus tenorszerep alakítására. További felkérések Puccini Bohémélet, Verdi Macbeth, A végzet hatalma, Donizetti Szerelmi bájital, Händel Xerxes, Gounod Romeo et Juliette, Massenet Werther… operákban, koncertezett Verdi Requiemjében.
Fellépett számos operaénekes-géniusz oldalán, többek között Leo Nucci, Carlo Colombara, Placido Domingo, Dimitra Theodossiu, Norma Fantini és Andrea Bocelli …
Legutóbbi alakítása között G.Verdi Turandot – Kalaf szerepe a Bolognai Városi Színházban illetve Puccini Tosca – Mario Cavaradossi, a Pescarai Teatro G.D’Annunzio színházban.

Denis Biancucci – zongoraművész, karmester

a Bolognai Konzervatóriumban szerzett diplomát. További tanulmányokat folytatott a londoni ‘Guildhall School of Music and Drama’ –ban és a Trentoi Konzervatóriumban, ahol Jazz-szakon is diplomát szerzett. 1° díjas Párizsban, a “Concours Musical de France” Ginette Gaubert zongoristaversenyen.
Széleskörű repertoárjával – a klasszikus zenétől a kortárs zenéig és a jazz-ig -nemzetközi hírnévre tett. Interpretációjában több felvétel készült a RAI olasz közszolgálati televízió, valamint a filmvilág jeles képviselői, köztük Ennio Morricone felkérésére. Karrierjét fellépések és turnék sora alakította hazájában és nemzetközi pódiumokon, Európa-szerte ( pl. a Bécsi Konzerthause, a Párizsi Opera Comique) és valamennyi kontinensen. Magyarországon, számos alkalommal koncertezett a Zsolnay Kulturális Negyed, Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, Szeged -Muzsikáló Udvar, Szentendrei Teátrum és Nyár, Győri Barokk Fesztivál, Sopron – Liszt Ferenc Centrum, és a Gödöllői Grassalkovich-Kastély színpadán, gyakori fellépő művésze a Keszthelyi Festetics-Kastélynak.
Olasz részről projekt-vezető és zongorista az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral kooprodukcióban sikerre vitt nagyszabású koncertnél „Parlami d’Amore” (2017.) „Canta Sanremo” (2018 Júni 29).
Közreműködött a Modenai Orazio Vecchi Konzervatórium „Musica Vocale Extra-Colta”, L. Pavarotti nevével fémjelzett projektjében. Elsőbillenytűsként dirigálta a Római Teatro Brancaccio musicalszínház és a Milánói Teatro Nazionale zenekarát a Stage Entertainment produkciós managment világsikerű musical-előadásaiban a “Mamma Mia”, “A szépség és a Szörnyeteg” és a “Szombat esti láz” mega-produkciókban. Zenei konzulense és zongoristája a hazájában rendkívül népszerű “Gli Oblivion” zeneparódia formációnak, a sikercsúcsokat döntögető “Othello a “H” néma” című musicalben. Elnökségi tagja a Cento-Ferrarai Teatro G.Borgatti Színházi Alapítványnak. Fellépései mellett musicalt tanít Milánóban. Zenei vezetője és zongorművésze a Giorgio Casciarrival, Domenico Meninivel alkotott Duo, az ‘O Sole Trio” , a “Straviarte Phora” és a “Preludio” multiformációknak.


Esőnap: 2019. július 25. csütörtök


Jegyvásárlás >>>