Ezerszínű Opera Gála 2015. július 24. péntek 20:30

[Miksch Adrienn, László Boldizsár, Nánási Helga, Foki Dániel, Haja Zsolt]

Savaria Szimfonikus Zenekar
vezényel : Medveczky Ádám

Jegyárak: 6900,- | 4900,- | 2900,-

esőnap: 2015. július 25. szombat 20:30

A világirodalom legszebb dallamai csendülnek fel az Iseumi Játékokon. Az operairodalom gyöngyszemeiből, többek közt Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini, Puccini, Verdi, és Bizet műveit is hallhatja a zeneszerető közönség.

Medveczky_AdamMedveczky Ádám Kossuth-díjas magyar karmester, a Magyar Állami Operaház és a MATÁV Szimfonikusok egykori zeneigazgatója. A Magyar Állami Operaház rendszeresen visszahívott vendégkarmestere, és egyben örökös tagja is 2004-től. Nem ez az első alkalom, hogy az Iseumi Szabadtéri Játékokban közreműködik karmesterként. Legutóbb 2013-ban láthatta a közönség Giuseppe Verdi: Aida előadásában, amelyben ő dirigálta a Savaria Szimfonikus Zenekart.

Az évek során számos kortárs magyar opera ősbemutatóját is eldirigálta. Közel hetven opera szerepel repertoárjában (az említetteken kívül többek között a Rigoletto, A végzet hatalma, A Rajna kincse, Rossini Mózese, a Faust, a Jancsi és Juliska, a Hunyadi László és több Puccini-opera is). Vendégkarmesterként Európa valamennyi országában megfordult, de több alkalommal fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Venezuelában, Japánban és Thaiföldön is. Karmesterként, az operaelőadások dirigálása mellett, végigvezényelte a szimfonikus zeneirodalom jelentős részét.

Miksch_Adrienn_Miksch Adrienn, a fiatal drámai szoprán énekesnő számos nemzetközi énekverseny díjazottja: ő lett a 2008-as IV. Monte Carlo VOICE MASTERS nemzetközi énekverseny női első helyezettje, a New Yorki székhelyű IBLA Foundation által rendezett XVI. IBLA GRAND PRIZE 2007. kiemelt első díjasa, sőt még a Sosztakovics-, Verdi- és Giordano különdíjat is magáénak mondhatja. Megnyerte a Nemzetközi Monteverdi L’Orfeo Énekversenyt, Speranza szerepének kiemelkedő alakításáért, valamint a 6. Renata Tebaldi Énekverseny 2006. abszolút első díjasa lett, elnyerve ezen felül, a kitüntető “Év Hangja”különdíjat is. Mindezek mellett meg kell említeni még, hogy 2005-ben Bayreuth-i Ösztöndíjat nyert, továbbá a kortárs magyar zeneművek ihletett előadójaként 2002-ben és 2007-ben Artis Jus díjat kapott a Magyar Zeneszerzők Szövetségétől.

BOLDI-PORTRE-2012László Boldizsár a könnyűzene és opera világában is egyaránt aktív énekes. Frontembere és alapítója volt a Cotton Club Singersnek 15 évig, mely zenekar Magyarország legismertebb jazz vokál együttesévé vált. 2014-ben, ötödik évadjában már több mint húsz énekelt operafőszereppel a háta mögött, második alkalommal nyerte el Szegeden a Dömötör díjat a Hoffman Meséiben nyújtott kimagasló alakításáért. Jelenleg a Magyar Állami Operaház, a Pozsonyi Állami Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház állandó vendégtenorja. Több alkalommal vendégszerepel Győrben, Miskolcon, Kassán, Prágában, Észtországban és Kolozsváron.

Nánási Helga operaénekesnő  2006-ban az „V. Országos Simándy József Énekverseny” különdíját kapta meg  a Szegedi Operabarátok Egyesületétől. Offenbach díjat kapott kimagasló színészi teljesítményért Olympia szerepében, a Szegedi Operabarátok Egyesületétől. 2006-2008-ig a topolyai Alapfokú Zeneiskolában tanított, magánének-tanárként, valamint ezzel egy időben,  szakmai továbbképzés gyanánt, sikeresen elvégezte a Budapesti Operettszínház stúdióját.
2008 novembere óta dolgozik a Szegedi Nemzeti Színházban énekkari művész státuszban.
Mindemellett részt vesz kulturális rendezvényeken, Magyarországon és Szerbiában egyaránt, és a színházban is egyre több szerepet kap.  2009-2010-es színházi évadban, Szeged város által alapított legjobb operaénekesnek járó Vaszy Viktor díjjal ismerték el munkáját. 2013-ban a VIII. Nemzetközi Simándy József Énekverseny – II. díját hozta el.

Haja Zsolt operaénekes, bariton. Tizennyolc éves kora óta tanul énekelni, mestere a mai napig dr. Mohos Nagy Éva. 2006-ban megnyerte a szegedi Simándy József Énekversenyt, 2007-ben a Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekversenyt, egy évvel később különdíjat kapott a bécsi Hans Gabor Belvedere Énekversenyen. 2014- ben III. Díjat és a Hamburgi Operaház különdíját nyerte el a Competitione dell’Opera nemzetközi énekversenyén. A Debreceni Csokonai Színházban 2005-ben debütált a Végzet hatalma Melitone szerepében. A következő évadban bemutatkozott a Manon Lescautban, mint Lescaut őrmester és a Lammermoori Luciában, mint Enrico. A Magyar Állami Operaházban a Pomádé király új ruhájában Garda Robertót alakította először.

Az Opera Gálaest egyik meglepetése a szombathelyi Foki Dániel, 22 éves baritonista szereplése lesz, aki jelenleg a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen tanul.  Dániel a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában tanult először éneket, ahonnan a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába vették fel. Itt Németh Zsuzsától és Czeller Krisztinától tanulhatott. A fiatal művészt a nagysikerű komolyzenei tehetségkutatóban, a Virtuózokban fedezték fel.

 

Vélemény, hozzászólás?